بار دیگر محصول جدیدی در وزارت آموزش و پرورش در حوزه گردشگری رونمایی شد محصولی که گویا خروجی مشترک تصمیم گیری این وزارتخانه با وزارت میراث فرهنگی است.
به گزارش سایت خبری مدآرا، روز گذشته بود که وزیر آموزش و پرورش از گفتوگو با وزارت میراث فرهنگی برای تبدیل مدارس خالی به اقامتگاه بومگردی به رسانه ها خبر داد. این در حالی است که در ضوابط و قوانین میراث فرهنگی آمده است اقامتگاه های بومگردی، اقامتگاه هایی هستند که در محیط های طبیعی و بومی با رعایت بالاترین سطح ممکن ضوابط زیست محیطی و به شکلی سازگار با معماری بومی، بافت تاریخی و سیمای طبیعی منطقه تأسیس شده و ضمن حداکثر تعامل با جامعه محلی و توجه به تنوع اقلیم، زمینه حضور گردشگران را با کیفیتی قابل قبول و تعریف شده فراهم می نماید. یکی از تعاریف و قوانین مهم د ر اقامتگاه های بومگردی پای کار آوردن سر مایه گذار بخش خصوصی برای ایجاد اقامتگاه سنتی است.
سوال اینجاست
حال سوال اینجاست چه سنخیتی بین اقامتگاه های بومگردی با متولی بخش خصوصی و مدارس خالی با متولی بخش دولتی است؟
سوال دیگر اینجاست آیا کارشناسانه دلیل خالی بودن این مدارس بررسی شده است؟
آیا دلیل خالی بودن مدارس خالی از سکنه بودن همان مناطق به دلیل نبود امکانات نیست؟
آیا در مناطقی که مدارس خالی اند امکانات ، جذابیت اقامت و جاذبه های گردشگری برای ارائه به گردشگران وجود دارد؟
وزارت آموزش و پرورش که پیش از این قرار بود مدارس و خانه معلمها را از چرخه اسکان گردشگران خارج کند، این بار برنامه جدیدی برای ورود به حوزه گردشگری براساس مدارس در نظر دارد که در زمینه درست یا غلط بودن این تصمیم کارشناسان گردشگری و ناظران بر کیفیت اقامت گردشگران باید اظهار نظر کنند.
مدارس خالی و گردشگری
حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش به تازگی گفته است: گفتوگوهایی با میراث فرهنگی درباره تبدیل برخی مدارس در مناطقی که دانشآموز ندارند و خالی ماندهاند، انجام شده است تا در طرح بومگردی استفاده شوند.
وی اضافه کرد: کار با جدیت پیش میرود، اما کمتر تجربه موفقی در کشور در این باره وجود داشته و پیچیدگیهایی دارد. تلاش میکنیم برای تبدیل به احسن این مدارس موقعیتهای مناسبی را ایجاد کنیم.
با این وجود در بسیاری از شهرها مدارس خالی وزارت آموزش و پرورش مدارس تاریخیای هستند که بسیاری از آنها در وضعیت نامناسب رها شده و حفاظت نمیشوند. وزارت آموزش و پرورش تاکنون اعلام نکرده که منظور از مدارس خالی چه مدارسی است و چه تعداد مدارس خالی قرار است اقامتگاه بومگردی شوند.
متولیان خارج از گود گردشگری
نایب رئیس جامعه هتلداران کشور با انتقاد از پیشنهادها و برنامه ریزی های غیر کارشناسانه در حوزه تاسیسات اقامتی در این زمینه می گوید : فقدان طرح و برنامه و مطالعات کارشناسانه در بخشهای مختلف مشکلات گردشگری است چون متولیان خارج از گود گردشگری نمیتوانند استانداردها و منافع فعالان گردشگری و گردشگران را به صورت یکسان ببینند.
شهرام شیروانی افزود: متاسفانه هر ارگان و سازمان و وزارتخانهای در حوزه گردشگری دخالت میکند، مثل آموزش و پرورش. شاید از روز نخست که اعلام شد ما نیاز داریم که از ظرفیت کلاسها به عنوان ظرفیت بالقوه استفاده کنیم چون سرپناه مناسبی برای مسافران در ایام پیک سفر است یک تصمیم غیر اصولی بود کما اینکه این خدمات قرار بود فقط به جامعه فرهنگی در شهرهای مقصد دده شود اما به یک بخش اقامتی برای اکثریت تبدیل شد .
آموزش و پرورش و کمبود مدارس
وی در ادامه گفت : اظهارات وزیر آموزش و پرورش در حالی مطرح شده است که سالهاست آموزش و پرورش با مشکل کمبود مدارس روبرو است. از سویی اقامتگاههای بومگردی دارای چهارچوبهای مشخصی است، هر چند تاکنون این چهارچوبها رعایت نشده اما اقدام دولتی برای تبدیل مدارس به اقامتگاه بومگردی در کنار دخالت و تصدی گردی دولت در بازارهای خصوصی زیر پا گذاشتن ضوابط اقامتی است.
شیروانی در ادامه نبود پیوستهای فرهنگی در طرحهای گردشگری را نیز یکی از مشکلات این حوزه دانست و گفت: ما پیوستهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی را در برنامهها لحاظ نمیکنیم و اینگونه میشود که خانه های بومگردی که خود از اصل و اساس با استانداردهای تعریف شده در هر استانی فاصله بسیاری دارد الگو میشود برای تبدیل مدارس به اماکن بومگردی.
نایب رئیس جامعه هتلداران کشور همچنین عنوان کرد : آنقدر کیفیت ارائه خدمات در خانههای بوم گردی در شهرها و روستاها پایین است که نمیتوان آنها را رقیبی برای هتلداران دانست اما ما مدافع حقوق مشتری و گردشگر هستیم و تمایل نداریم بهانه پرکردن مدارس خالی و خارج از امکان اسکان به اقامتگاه هرچند موقت گردشگران در سراسر کشور تبدیل شود.
وی گفت: ما مخالف این نیستیم که یک خانه سنتی را به اقامتگاه سنتی تبدیل کنند، اما وقتی گردشگر به یک مدرسه خالی شده و فاقد امکانات مراجعه میکند نمی توانیم به آن خانه ، خانه بومی بگوییم.
متولی اقامت یا تعطیلات
برخی کارشناسان و برنامه ریزان گردشگری نیز در این زمینه بر این باورند ، سازمان آموزش و پرورش اگر میخواهد به کمک گردشگری کشور بیاید بهتر است به جای اینکه متولی اقامت شود تعطیلات خود را در طول سال توزیع کند و گردشگری پایدار را در مدارس آموزش دهد.
برخی نیز میگویند ، آیا بهتر نیست مدارسی که خالی از دانش آموز و کاربری تحصیل علم هستند ،برای کسب علم و دانش تجهیز شوند در حالی که قرار است برخلاف این تصور به یک منبع درآمد جدید برای آموزش و پرورش تبدیل شوند.
آنها از سوی دیگر به وزارت میراث فرهنگی هم انتقاد دارند چرا که چند سالی است که حوزه اقامتگاههای بومگردی را به ورطه آماربازی و آمارسازی کشانده است. اتفاقی که میتواند به شکل جدید و نوپای اقامتی در کشور ضربه بزند.
پیشفرض این است که هر فردی با داشتن کارت فرهنگیان بتواند در ایام تعطیل سال مدارس را رزرو کند. بهطور کلی وزارت میراث فرهنگی باید با نگاه حمایت از اقامتگاههای رسمی، اسکان مدارس را مخل نظام اقتصادی گردشگری کشور بداند که گویا با گرمی بازار اقامت در مدارس اینگونه نیست . آموزش و پرورش سال هاست با امکاناتی چون خانه معلم و البته اسکان در مدارس، امکاناتی برای فرهنگیان فراهم کرده است. اگرچه بسیاری از اقامتگاههای وابسته به سایر نهادها نیز گاه اقامتگاه خود را به سایر مسافران اجاره میدهند، اما اسکان در مدارس به دلیل حجم بالای آن و قیمت ارزان بیشترین تاثیر را بر گم شدن اصل خدمات رسانی به گردشگران در صنعت اقامت کشور گذاشته است امید آنکه پیش از هر تصمیم در حوزه گردشگری مطالعات و اجرای طرح های کارشناسی شده جدی گرفته شود.