به گزارش سایت خبری مدارا؛ دیده بان نوشت: یکی از مشهورترین نمایندگان مجلس که هم در دوره فعلی یعنی دوره دوازدهم و هم در مجلس قبلی یعنی دوره یازدهم، عضو پارلمان کشورمان بوده و همواره مخالفت صریح خود را با شیوه حذف ارز ترجیحی در دولت سیزدهم بیان کرده است، احمد نادری، نماینده تهران است که در دوره قبلی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات بود و در دوره فعلی، به عضویت هیاترئیسه مجلس درآمده است. او در روزهای اخیر به صحبتهای وزیر اقتصاد دولت رئیسی واکنش نشان داد و در توئیتی نوشت: «وزیر اقتصاد شهید رئیسی گفته که حذف ارز ترجیحی اشتباه بود. همان موقع که لایحه بودجه ۱۴۰۱ به مجلس آمد، در نطقی هشدار دادم وچند بار با خود مرحوم رئیسی و دولتمردان صحبت کردم که نکنید، زندگی اقشار محروم بههم میریزد. اما نشنیدند و در پاییز ۱۴۰۱، شد آنچه نباید میشد.»
نادری که توئیت بالا را یکشنبه شب منتشر کرده بود، دوشنبه شب و بعد از صحبتهای خاندوزی در جلسه تکریم و معارفه وزیران اقتصاد نیز توئیت دیگری را در تکمیل صحبتهای قبلی خود منتشر کرد و نوشت که «حذف ارز ترجیحی در بودجه ۱۴۰۱ دو پیامد داشت؛ شورش اجتماعی پاییز و زمستان ۱۴۰۱ و ادامه نیافتن گفتمان شهید رئیسی در دولت بعد از او.» این عضو هیاترئیسه مجلس همچنین در این توئیت خود، به صحبتهایش در مصاحبه خردادماه ۱۴۰۳ با دیدهبان ایران اشاره کرد و ضمن انتشار لینک نسخه کامل این مصاحبه که در یوتیوب و سایت دیدهبان منتشر شده است، تاکید کرد که «در این مصاحبه، (دقیقه ۱۶ به بعد) با ذکر خاطرهای از حضور رئیس یکی از سازمانهای اطلاعاتی در مجلس، این موضوع را توضیح دادهام (که حذف ارز ترجیحی، چه تاثیری بر حوادث سال ۱۴۰۱ داشت.»
در همین راستا، بد نیست که مروری بر صحبتهای احمد نادری در مصاحبه خردادماه او داشته باشیم، جایی که او تاکید کرده بود که «مسئول وقت یکی از نهادهای امنیتی با حضور در صحن غیرعلنی مجلس، نمایندگان را برای حذف ارز ترجیحی، راضی کرد.» او همچنین در آن جلسه خاطرنشان کرده بود که «تصمیمسازی اصلی برای حذف ارز ترجیحی در دولت سیزدهم توسط تیم اقتصادی سازمان برنامه و بودجه انجام شد که برخی از آنها از دولت قبل بهجا مانده بودند. اگرچه بسیاری از نمایندگان مجلس مخالف این تصمیم بودند و حتی وقتی یکی از مسئولان اطلاعاتی در صحبتهای خود بر لزوم حذف ارز ترجیحی تاکید کرد، قانع نشدند.»
اتفاقات سال ۱۴۰۱ در اصل نتیجه حذف ارز ترجیحی بود
نادری در مصاحبه اخیر خود با خبرنگار دیدهبان، فرآیند تصمیمگیری برای حذف ارز ترجیحی در دولت سیزدهم و مجلس یازدهم را در قالب یک خاطره توضیح داده و گفته بود که «اگر اشتباه نکنم، لایحه بودجه ۱۴۰۱ در زمستان یا اواخر پاییز ۱۴۰۰ توسط دولت محترم به مجلس ارائه شد. در آن لایحه آمده بود که ارز ترجیحی باید حذف شود. سازمان برنامه و بودجه یک معاونی داشت که ایشان آمد و توضیحات را پشت تریبون داد و این لایحه که داده شد، من پشت تریبون مجلس رفتم و این احساس خطر را به صورت جدی مطرح کردم که این بند از لایحه بودجه میتواند کشور را به آشوب بکشد. من کسی هستم که اساسا در حوزه علوم اجتماعی فعالیت میکنم، یعنی عضو هیات علمی و دانشیار علوم اجتماعی دانشگاه تهران هستم و شغل اصلی من، تبیین وضعیت اجتماعی جامعه ایران است.»
نماینده تهران در مجلس در مصاحبه خردادماه خود با تاکید بر این که احساس خطر خود از به آشوب کشیده شدن کشور بر اثر حذف ارز ترجیحی را حدود یک سال قبل از اعتراضات سال ۱۴۰۱ بیان کرده بود، این نکته را نیز خاطرنشان کرد که «در صحن مجلس به صراحت در یک نطق هفت دقیقهای گفتم که حذف ارز ترجیحی، مساوی است با به وجود آمدن شورشهای عظیم اجتماعی در سال ۱۴۰۱ و حتی در آنجا اعلام کردم که عجیب است که معاون سازمان برنامه و بودجه که از دولت قبل هم بهجا مانده بود که اخیرا هم برکنار شد، پارسال در همین مجلس که لایحه ۱۴۰۰ را که در سال ۱۳۹۹ داده بودند، مدافع وجود ارز ترجیحی بود، اما امسال آمده و سینهچاک حذف ارز ترجیحی شده است. آنجا از دولت سوال کردم و خطاب به آقای رئیسی گفتم که «هشدار میدهم؛ نئولیبرالها میخواهند محرومان را علیه سید محرومان بشورانند.» این صحبت آن موقع خیلی وایرال شد.»
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ادامه صحبتهای خود در آن مصاحبه تاکید کرده بود که «آن موقع این هشدار را دادم و بعد هم دیدیم که در سال ۱۴۰۱، یعنی زمانی که این لایحه اجرا شد، چه اتفاقاتی در کشور افتاد. من جاهای مختلف اصطلاحا تبیین کردهام که اتفاقات سال ۱۴۰۱، نتیجه حذف ارز ترجیحی بود؛ اگرچه جنس فرهنگی داشت، بحث حجاب و بحث روسری و اینها بود، اما اصل اینها نبود، اینها یک روکش بود و زیربنای قصه، همان حذف ارز ترجیحی بود که هنوز هم داریم میبینیم که صدمات غیرقابل جبرانی داشته است.»
دستگاههای امنیتی اول مخالف حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی بودند، بعد موافق شدند
نادری همچنین در پاسخ به سوالی درباره علت تبدیل شدن موضوع حذف ارز ترجیحی به یک مساله امنیتی در کشور، گفته بود که «شما وقتی تصمیمی میگیرید که با معیشت مردم سر و کار دارد و بر زندگی روزمره آنهه اثر میگذارد، حتما تبعاتی به همراه خواهد داشت. این در حالی است که ما هم شرعا، هم عرفا و هم قانونا مسئولیم که معیشت مردم بخصوص اقشار متوسط رو به پایین و پایین جامعه را حفظ کنیم و وقتی معیشتشان را به هم میریزیم، چرا انتظار داریم که حتی صدایی هم از آنها بلند نشود؟ خیلی طبیعی است، اصلا عقل این را حکم میکند. شما به هر مسلک، به هر آیین، به هر دین و هر مرامی که معتقد باشید، پایه هر حکمرانی این است که شما امور زندگی مردم را درست اداره کنی. مردم میخواهند یک زندگی آرام داشته باشند و این وظیفه منِ دولتمرد است که این خواسته را برآورده کنم.»
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین در آن مصاحبه بیان کرده بود که «تصمیم حذف ارز ترجیحی توسط دولت اتخاذ شد و ما موضعگیری خیلی شدیدی داشتیم. ما که میگویم، منظور جمعی است که درون مجلس بودیم که از همین جوانان گام دومی هستیم. محکم ایستادیم که ما اجازه نخواهیم داد که این قصه رقم بخورد. دو نهاد امنیتی کشور نیز با ما همنظر بودند و جالب است که بعد از این که من نطقی را کردم، برخی از این دوستان سراغ من آمدند و گفتند اتفاقا نظر ما، نظر شماست. من گفتم خیلی خوب است؛ این که این فهم در هر دو دستگاه اطلاعاتی کشور وجود دارد که حذف ارز ترجیحی، تبعات امنیتی در کشور به همراه خواهد داشت، خیلی امر مبارکی است؛ این نشان میدهد دستگاه امنیتی ما واقعا دستگاهی است که بهروز است و میفهمد. سپس این دو دستگاه امنیتی، جلسهای را با هیاترئیسه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گذاشتند.»
عضو هیاترئیسه مجلس درباره خروجی جلسه مسئولان دو دستگاه امنیتی با خود و دیگر اعضای کمیسیون تلفیق بودجه در فرآیند بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نیز توضیح داده بود که «قرار بر این شد که همه اقلام نه، ولی اقلام اساسی همچنان مشمول ارز ترجیحی باشد. در واقع، یکسری اقلام واقعا نیاز نبود، ولی یکسری اقلام اساسی نیاز بود و به نظرم هنوز هم نیاز هست. بحث دیگر ما تابآوری بود و گفتیم مردم باید تابآوری داشته باشند، اما حذف ارزترجیحی تابآوری را میگیرد. این صحبتها بیان شد تا این که یک روز صبح که آمدیم در صحن مجلس، دیدم که یک بزرگواری که مسئول وقت یکی از دستگاههای اطلاعاتی بود، در صحن مجلس حضور پیدا کرد و قرار شد که صحن غیرعلنی شود. من که ایشان را دیدم، شستم خبردار شد و دوان دوان رفتم پیش او و گفتم فلانی برای بحث حذف ارز ترجیحی آمدی، گفت آره. گفتم به پایت میافتم، این کار را نکن. پاسخ داد که تصمیم گرفته شده است.»