به گزارش مدارا، ماتیو کول و کین کلیپنستین، نویسندگان سایت اینترسپت اعلام کردند که عقب نشینی نیروهای احمد مسعود، پسر احمد شاه مسعود و امرالله صالح، مشاور سابق اشرف غنی، رئیس جمهور سابق افغانستان ادعاها درباره حضور آنها در افغانستان را رد میکند. رهبران مقاومت افغانستان که سازمان اطلاعات آمریکا “سیا” از آنها حمایت میکند، فرار کردهاند.
این دو نویسنده ادعا کردند: پسر فرمانده نظامی معروفی که با طالبان جنگید بعد از یک ماه از تعهدش برای جنگ با طالبان به تاجیکستان رفت. احمد مسعود بعد از دوره کوتاهی از ورود نیروهای طالبان به پنجشیر در ششم سپتامبر فرار کرد.
یک مسؤول اطلاعاتی ارشد آمریکایی و مشاور پنتاگون و دو مسؤولان سابق افغانی این اظهارات را تأیید کردند. به گفته آنها احمد مسعود و امرالله صالح با یک بالگرد نظامی فرار کردند.
این درحالی است که برخی ادعاها حاکی از این است که آنها همچنان در افغانستان هستند و با طالبان میجنگند. فرار تحول مهمی در سرنوشت مقاومت افغانستان است. برای اولین بار است که آمریکا و سیا در حمایت نظامی از این دو تردید میکنند. مسعود و صالح خواهان حمایت نظامی از غرب و فراهم کردن تجهیزات برای ادامه جنگ در این منطقه هستند.
اما دولت بایدن نمیخواهد به آنها در زمان کنونی کمک کند. حتی اشارهای هم به آمادگی برای این کمک در آینده نکرده است. مسعود هفته گذشته از رابرت استریک، از شخصیتهای روابط عمومی کمک گرفت. همچنین لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواه از او دفاع میکند.
این سایت نوشته است: از زمان سیطره طالبان بر پنجشیر نه مسعود و نه صالح دیده نشدهاند. یک مسؤول ارشد در دولت سابق میگوید که او هفته گذشته با مسعود صحبت کرده و مسعود در مکان امنی در تاجیکستان است. امرالله نیز در مکانی در نزدیکی اوست. آخرین توییتی که از صالح منتشر شده مربوط به سوم سپتامبر است که طالبان پنجشیر را محاصره کرد. او همراه توییت ویدیویی را نیز منتشر و گزارشات مربوط به فرارش از افغانستان را تکذیب کرد.
اینترسپت دوشنبه به نقل از علی میسم نزاری، سخنگوی مسعود در آمریکا اعلام کرد که او در مکانی محرمانه در آمریکاست.
اوت گراهام و مایک وولتز، نماینده جمهوری خواه از دولت بایدن خواستند صالح و مسعود را به عنوان نمایندگان دولت مشروع در افغانستان به رسمیت بشناسد.
سه شنبه جیمز هیویت، سخنگوی وولتز نیز اظهارات گراهام درباره لزوم به رسمیت شناختن مسعود و امرالله به عنوان نمایندگان شرعی افغانستان را تأیید کرد. برخی اعضای جمهوری خواه سنا از بایدن میخواهند طالبان را در لیست گروههای تروریستی قرار دهد.
دستیابی مسعود با جبهه ملی مقاومت افغانستان به حمایت آمریکا یا گروههای غربی واضح نیست. آژانسهای اطلاعاتی غربی به صورت رسمی با مسعود همکاری نکردند اما دیدارهای غیررسمی را با او یا نمایندگانش برگزار کردند.
*خبرنگار: فاطمه طاهری