به گزارش سایت خبری مدارا؛ سعید جلیلی همچنین گفت که طبق نظر کارشناسان، متوسط نیاز غذایی روزانه هریک از آحادجامعه ۲۵۷۸ کیلوکالری است که دولت باید برنامهای برای تامین آن داشته باشد؛ با درنظر گرفتن جنبههای کشاورزی، اقتصاد، نظامسلامت و اجرایی برنامهای تحت عنوان «سبدغذاییمطلوبایرانیان» حداقل در ۱۳ قلم کالا تنظیم شد و درابتدای کار دولتسیزدهم این برنامه به معاوناول رئیسجمهور و وزیرکشاورزی ارائه شد تا درصورت لزوم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ استفاده شود.
برنامه سبدغذایی مطلوبایرانیان، برنامه سه لایهای جلیلی برای تامین استاندارد غذایی خانوار ایرانی در دوران انتخابات سال ۱۴۰۰ بود.
این برنامه سال گذشته و در ایام انتخابات مطرح و در آغاز بهکار دولتسیزدهم، در جلسات جداگانهای به وزیرکشاورزی و معاوناول رئیسجمهور ارائه شد.
برنامه سبد غذایی مطلوبایرانیان در ابتدای سالجاری نیز مجددا برای رئیسجمهور ارسال شد که پس از دستور ایشان به وزارتجهادکشاورزی جلسهای باحضور مسئولان این وزارت برای بررسی این طرح برگزار شد.
در برنامه سبد مطلوب غذایی پیشنهادی برای ایرانیان، سیزده قلم کالا جهت تامین حدود دو هزار و پانصد کیلو کالری انرژی در روز تعریف شده که از جمله آنها نان، برنج، گوشت سفید، گوشت قرمز، تخم مرغ، لبنیات، ماکارونی، روغن، شکر، میوه و سبزی است. در این طرح، مردم به سه دسته تقسیم میشوند.
اقشار کمتر برخوردار جامعه دسته اول را تشکیل میدهند که تمام این سبد به آنها ارائه میشود؛ به دسته دوم بخشی از این سبد داده میشود و آن کالاهایی است که در تأمین آن مشکل دارند؛ کما اینکه در سالهای اخیر تأمین مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز و سفید برای اقشار متوسط هم سخت بود. بخش سوم که به لحاظ کمی تعداد کمتری از جامعه هستند و از توانمندی لازم برای خرید تمام این سبد برخورداند، به آنها در این زمینه خدماتی ارائه نمیشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت که باتوجه به تحولات چندماه گذشته بهویژه در حوزه موادغذایی، مجددا این طرح جهت بهرهبرداری لازم برای رئیسجمهورمحترم ارسال شد؛ براساس مبانی دینی، عقلی، اخلاقی و طبق قانوناساسی، تامین خوراک و برطرف نمودن محرومیت در زمینه تغذیه از کارویژههای مجموعه نظام و دولت است.
گفتنی است، مصرف غذا در کیلو کالری (Kcal) به ازای هر سرانه در روز، یک متغیر کلیدی است که برای اندازه گیری و ارزیابی تکامل وضعیت غذایی جهانی و منطقه ای استفاده می شود.
تغییرات مصرف غذای ایرانیان در دهه ۹۰ نشان میدهد سرانه مصرف برخی از اقلام خوراکی از جمله محصولات پروتئینی در کشور، کاهش هشداردهندهای (۵۰درصد) داشته است. این موضوع حاکی از کوچک شدن سفره خانوار ایرانی طی ۱۰سال گذشته است.
بنا به آمار مرکز آمار ایران، نه تنها سرانه مصرف اقلام خوراکی ایرانیان بهشدت افت کرده که هزینه بیشتری بابت مواد غذایی مختلف اعم از آبزیان، گوشت قرمز، قند و شکر، برنج و همچنین لبنیات از سوی خانوارها پرداخت میشود.