به گزارش سایت خبری مدارا: نامه نیوز نوشت: بالاخره انتخابات ۵ نوامبر به ایستگاه پایانی رسید و دنیا چهل وهفتمین رئیس جمهور آمریکا را شناخت. ترامپ قدرت را از بایدن تحویل می گیرد و شرایط به گونه ای است که روی کاغذ تحلیلگران او را به واسطه برتری جمهوری خواهان در کنگره و سنا قدرتمندترین رئیس جمهور آمریکا توصیف می کنند. از حالا به بعد چشم دنیا به کابینه ترامپ و سیاستهای او است. در ایران البته برخی تحلیلگران اصرار دارند که بین دموکراتها و جمهوریخواهان نباید فرق چندانی قائل شد. موضع رسمی مسئولان نیز همین خط را دنبال میکنند. در عین حال همه کارشنان اذعان دارند که حتی شده در ادبیات و نحوه اقدام بین این دو گروه سیاسی در آمریکا تفاوتهایی وجود دارد و از دل همین تفاوتها میتوان فرصتهایی را برای تامین منافع ملی ایجاد کرد. از رو بررسی رویکردهای احتمالی ترامپ و آثار آن بر دنیا اهمیت ویژهای دارد.
مهدی مطهرنیا درباره تأثیر پیروزی ترامپ بر معادلات جهانی و منطقه غرب آسیا گفت: راهیابی ترامپ به کاخ سفید از قبل قابل پیش بینی بود. با مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا می توان به این نکته اشاره کرد که قدرت او در مقایسه با دوره نخست ریاست جمهوری اش در سال ۲۰۱۶ بسیار افزوده شده است.
وی افزود: ترامپ امروز برخلاف سال ۲۰۱۶ از طرف حزب جمهوری خواه حمایت می شود. او در مقایسه با گذشته تجربه فزون تری دارد و به طبع رزومه مهمتری را برای خود فراهم کرده است. ترامپ توانست با وجود تمام اتهامات وارده بر حزب دموکرات فائق آمد و با قدرتی بسیط در عرصه ریاست جمهوری وارد عرصه عمل خواهد شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اکثریت شدن جمهوری خواهان در کنگره و سنا یادآور شد: ترامپ امروز نه تنها پیروز انتخابات ریاست جمهوری شد که در دوره ریاست جمهوری اش از حمایت های سنا و کنگره نیز برخوردار خواهد بود. انتخابات ۵ نوامبر یک پیروز دیگر هم داشت و آن سرمایه داری فرامدرن است که نمادش را می توان قرارگیری ایلان ماسک در کنار ترامپ دید.
وی ادامه داد: در دوره ریاست جمهوری ترامپ شاهد پیشبرد سیاست های ملی گرایانه و تجدیدنظرگرا همچون سال های ۲۰۱۶-۲۰۲۰ خواهیم بود به طوری که امریکا از توافقات چند جانبه خارج و بر تأمین منافع مستقیم تمرکز می کند؛ نتیجه این اتفاق کاهش همکاری های بین المللی خواهد شد که علاوه بر تحمیل هزینه هایی به اروپا، تنش ها در روابط آمریکا با چین و روسیه افزایش می یابد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به رویکردهای انتخاباتی ترامپ اظهار کرد: او در رقابت های انتخاباتی سعی می کرد نشان دهد به دنبال افزایش تنش ها در جهان نیست اما در عین حال مواضعش از این حکایت می کرد که می خواهد هزینه همکاری ها را بر دوش متحدان آمریکا بیندازد. امروز اروپا در نگرانی از جنگ اوکراین به سر می برد؛ نتانیاهو اولین کسی بود که به ترامپ تبریک گفت چون با پیروزی ترامپ کاملا سیاست های اسرائیل و آمریکا کاملا با یکدیگر منطبق و یکسان شده است.
وی افزود: رویکردهای تجاری و اقتصادی ترامپ با شعار «اول آمریکا» نیز مسئله ای بین المللی خواهد بود که می تواند باعث افزایش تنش ها میان آمریکا و چین شود و بر اقتصاد برخی کشورها تأثیر منفی بگذارد.
مطهرنیا با اشاره به تلاش ترامپ برای حمایت بیشتر از اسرائیل و کاهش نفوذ منطقه ای ایران بیان کرد: درباره ایران، افزایش تنش ها و تحریم ها را شاهد خواهیم بود. ترامپ فشار حداکثری علیه ایران را اعمال می کند و از این طریق می کوشد تهران را در یک مسیر توافق جدید قرار دهد. ترامپ به مذاکره مستقیم با ایران باور دارد؛ حتی حاضر است با افرادی در ایران شخصا مذاکره کند.
وی ادامه داد: ترامپ مدل های مذاکره اقتصادی را با وجوه سیاسی در هم آمیخته و به طبع خود را از استاتید مذاکره اقتصادی تصور می کند؛ لذا مذاکره مستقیم و دشوار با ایران را دنبال خواهد کرد. البته سعی می کند نسبت به گذشته با ادبیات آرام تر اما با استحکام بیشتری عمل کند. در مجموع ترامپ با شرایط خاص خود پای میز مذاکره با ایران برمی گردد، بازگشت او شاید فرصت مذاکرات را دوباره برای ایران زنده کند اما مذاکرات به واسطه پیش شرط های سخت تر و سنگین تر پیچیده تر خواهد بود. البته اینجا تصمیم گیرنده تهران است.