به گزارش سایت خبری مدارا: رویداد۲۴ نوشت: انتخابات کانون وکلای مرکز که با تأیید صلاحیت چهرههای برجسته و موردتوجه افکار عمومی در این حوزه آغاز شد، در ابتدا موجب رضایتمندی وکلا و جریانات سیاسی منتقد قرار گرفت. مشخصاً تأیید صلاحیت فریده غیرت یکی از این نمونهها بود. با این حال این خوشحالی چندان عمری نیافت و انتخابات کانون وکلای مرکز ابطال شد. اما به واقع چرا این اتفاق رخ داد؟
مستندات غیرقابل قبول ابطال انتخابات
کامبیز نوروزی، حقوقدان، معتقد است که مستند قانونی قابل قبولی برای ابطال انتخابات کانون وکلای مرکز ارائه نشده است. او میگوید: «متأسفانه در چند دورهٔ اخیر انتخابات هیئت مدیرهٔ کانون وکلای مرکز، دادگاه انتظامی قضات که مرجع رسیدگی به صلاحیت نامزدهاست، به شیوهای عمل کرده است که خیلی از وکلای خوشنام و خوشسابقه، امکان نامزدی در انتخابات را پیدا نکردهاند. در مواردی که این قبیل وکلا توانستهاند در انتخابات شرکت کنند و رأی بیاورند، انتخابات ابطال شده است. در حالیکه هیچ مستند قانونی قابلقبول و اقناعکنندهای هم ارائه نشده است. نهاد وکالت ذاتاً باید استقلال داشته باشد اما این روش برخورد با انتخاباتهای هیئت مدیرهٔ کانونهای وکلا، عملاً استقلال این نهاد مهم را سخت به معرض خطر کشانده است.»
او همچنین افزود: «چند سال است در مجلس، قوانین حیرتآوری به تصویب میرسد که اساس این نهاد را به خطر میاندازد. جالب اینجاست کسانی از طرف مجلس برای نظارت بر کانونهای وکلا برگزیده شدهاند که اصولاً هیچ تخصصی در این زمینه ندارند.»
نارضایتی وکلای مرکز
کامبیز نوروزی، معتقد است که ابطال انتخابات کانون وکلای مرکز باعث افزایش نارضایتی میان وکلا شده است. در حالیکه تأیید صلاحیت برخی از وکلا در این دوره باعث رضایتمندی وکلا شده بود. او میگوید: «در انتخابات اخیر هیئت مدیرهٔ کانون وکلای مرکز، در ابتدا دادگاه انتظامی قضات، به درستی و مطابق با قانون، افراد مهمی را تأیید صلاحیت کرد که نامزد انتخابات کانون شوند. در واقع بعد از چند دوره، این امیدواری ایجاد شد که انتخابات با کیفیت بهتری برگزار شود. این ناشی از درایت و قانونمداری شعبهٔ مربوطه در دادگاه انتظامی قضات بود. البته امیدواریهای خوبی با این حرکت در این حرفه ایجاد کرد. انتخابات برگزار شد و طبق اخبار منتشر شده این انتخابات بسیار سالم و درست هم برگزار شده بود. هیئت مدیرهٔ جدید با رأی بالا وکلا انتخاب شدند. به نظر میرسد تعدادی از برگزیدگان این انتخابات، مورد پسند برخی جریانات سیاسی نبودند. در نهایت اقداماتی کردند که این انتخابات ابطال شود. این رأی دادگاه محترم انتظامی قضات، اثر بسیار منفی بر ذهنیت اعضای این صنف گذاشته است.»
رویکردهای متضاد با محسنی اژهای
او معتقد است که در دوران ریاست محسنی اژهای بر قوه قضاییه، شرایط این قوه بهتر شده اما ابطال انتخابات کانون در تضاد با رویکردهای اوست. او میگوید: «ما شاهد این بودیم که در طول دوران ریاست آقای محسنی اژهای بر قوه قضاییه، اقدامات قابل توجهی در جهت افزایش کیفیت قضایی و به خصوص دوری از سیاست در این نهاد شکل گرفته است. برداشت شخصی خود من این است که با وجود مشکلات متعدد در قوه قضاییه، دوران ریاست محسنی اژهای یکی از بهترین سالهای قوه قضاییه در ایران است. با این حال اقدامی که دادگاه انتظامی قضات در ابطال انتخابات کانون وکلای مرکز کرده است، با روندی که در دورهی آقای محسنی اژهای میبینیم سازگار نیست.»
رأی قانعکننده نیست
نوروزی معتقد است که رأی دادگاه مبنی بر ابطال انتخابات کانون وکلای مرکز، منطقی و قانعکننده نیست. او میگوید: «رأی فوق اصلاً از لحاظ حقوقی، قانعکننده نیست. اگرچه این رأی قطعی است و اعتراض به آن مشخص نیست چه مسیری را طی میکند. استدلال و استنادات قضات محترم دادگاه برای ابطال انتخابات، هیچ مقبولیت کارشناسی ندارد. این شیوهٔ برخورد دادگاه انتظامی قضات با انتخابات کانون وکلای دادگستری، اساساً همسو با جهتگیری قوه قضاییه در دورهٔ اخیر نیست. این رأی بر کارنامهٔ این دوره اثر منفی میگذارد. آقای محسنی اژهای باید توجه بیشتری به این رأی و این پرونده نشان دهند.»