به گزارش سایت خبری مدارا: جوان نوشت: ظریف مدعی شده که با یک توییت توانسته جلوی بروز جنگ میان ایران و امریکا در خرداد ۹۸ را بگیرد. در خرداد ۹۸ نیروهای نظامی ایران یک فروند پهپاد آر کیو- ۴ گلوبال هاوک امریکا را در خلیج فارس و به دلیل ورود به آبهای سرزمینی ایران سرنگون کردند. ظریف این دستاوردسازی از کنشهای توییتری خود را در نشست رونمایی کتاب «توئیتریشدن سیاست» بیان کرده است و ظاهراً قصد او نشان دادن اهمیت توییتر بوده است.
محمدجواد ظریف هر جا مینشیند و درباره هر موضوعی قرار باشد صحبت کند، خاطرات برجام و تعامل با امریکاییها را تعریف میکند. در نشست رونمایی از یک کتاب در خصوص توییتر هم او همین کار را کرده است. ظریف در این جلسه برای نشان دادن اهمیت توییتر، دستاوردهایی غیرواقعی از جملات توییتری خودش بیان میکند که عجیب است و از جمله مدعی میشود با انتشار یک نقشه که در سطح نقاشی کودکانه بوده است، توانسته مانع بروز جنگ شود!
سخنان ظریف با استقبال رسانههای اصلاحطلب مواجه شده که همواره دنبال بهانه برای قهرمانسازی از چهرههای خود هستند و ظریف را هم قهرمان عرصه دیپلماسی میدانند. کسی که با مذاکره نتوانست مانع فروپاشی برجامی شود که همه دستاورد وزارتش بود، اما مدعی است با یک توییت توانسته مانع بروز جنگ شود!
ظریف میگوید: «خاطرتان هست زمانی که پهپاد امریکایی را در آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس سرنگون کردیم؟ امریکاییها ادعا داشتند این پهپاد در آبهای بینالمللی سرنگون شده، من در مهمانی خانوادگی بودم، وقتی این خبر را شنیدم، فوراً با آقای عراقچی، تماس گرفتم و گفتم برای این خبر فکری بکنیم. آقای عراقچی با ستاد کل تماس گرفت و تأیید کردند که پهپاد در آبهای ایران سرنگون شده است. گفتم خب نقشهاش را به من بدهید. آقای عراقچی یک نقشه که شبیه نقاشی کودکان بود، برای من فرستاد و من آناً آن را توییت کردم. آنقدر آقای پمپئو از این توییت عصبانی شد که گفت ظریف در توییتر نقاشی بچگانه میکند. اما همین نقاشی ساده توانست از بهانهای برای جنگ جلوگیری کند.»
البته به نظر میرسد دلیل اصلی عدم حمله امریکا به ایران هشداری بود که دریافت کرده بودند و آن نزدن هواپیمای حامل نظامیان آن کشور بود که در زمان سرنگونی پهپاد در همان نزدیکی در حال پرواز بود و ایران تعمداً آن را هدف قرار نداد. یک روز بعد از سرنگونی پهپاد امریکایی، دونالد ترامپ گفت که «ایران زمانی که پهپاد امریکایی را سرنگون کرد با ساقط نکردن هواپیمایی که سرنشین داشت “بسیار هوشمندانه” عمل کرد و ما از این اقدام آنها قدردانی میکنیم. در این هواپیما ۳۸ نفر وجود داشت و آنها این هواپیما را در دید خود داشتند، اما آن را سرنگون نکردند. من فکر میکنم که این تصمیم بسیار هوشمندانهای بود.»
روز قبل از آن سردار حاجی زاده فرمانده هوافضای سپاه در جمع خبرنگاران گفته بود که «همان لحظهای که پهپاد جاسوسی رهگیری شد، هواپیمای جاسوسی دیگری با نام P- ۸ نیز در نزدیکی آن در حال پرواز بود که حدود ۳۵ سرنشین داشت و میتوانستیم آن را سرنگون کنیم، اما این کار را نکردیم.»
از سویی، در همان موضوعی هم که ظریف در خاطرهگویی خود بیان میکند، اثبات ادعای ایران در مورد اینکه آرکیو ۴ را در آبهای سرزمینی ایران هدف قرار داده، مانع بروز جنگ شد و نه توییت ظریف و آن نقاشی منتشر شده.
توضیح آنکه، اولاً دولت امریکا برای آنکه بداند پهپادش دقیقاً در کجا سرنگون شده و آیا ایران سندی مبنی بر ادعای تجاوز پهپاد به داخل مرزهای ایران دارد یا خیر، بعید است منتظر آن نقشه که به قول خود ظریف نقاشی کودکانهای بود، بماند و طبعاً راههای دیگری برای فهم موضوع دارد.
ظریف دنبال رزومهسازی از خود است و تلاش دارد کارهایش را بزرگ جلوه دهد. اعتراضات و انتقادات به پزشکیان برای استفاده از او در دولت، چه به دلیل مواضع و عملکرد پر از سؤال و ابهام او و چه به لحاظ غیرقانونی بودن حضورش در دولت به دلیل تابعیت امریکایی برخی اعضای خانواده، بسیار زیاد است و ظریف تلاش دارد با بزرگنمایی اقداماتش، بر این فشار فائق آید.
در این مسیر، او چنان خود و اقداماتش را بزرگ میبیند که در پایان سخنانش در همین نشست، در پاسخ به پرسشی درباره اینکه در چهارسال آینده دیپلماسی ایران و امریکا در فضای توییتر چگونه خواهد بود، میگوید: «در چهارسال آینده توییت درباره رابطه ایران و امریکا از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا زیاد خواهید دید. البته نمیدانم چه کسی قرار است اینجا به آنها جواب دهد؛ بنده که قرار است فردا عزل شوم!»
شاید ظریف نمیداند که کشور وزیر خارجه و دستگاه دیپلماسی هم دارد و اگر هم او نباشد، سیاست خارجی ایران تعطیل نمیشود.
یک نمونه دیگر از دیپلماسی مؤثر و هوشمندانه ظریف، پاسخی بود که دونالد ترامپ رئیسجمهور وقت امریکا به او داد. ترامپ در توییتی نوشت: «وزیر امور خارجه ایران میگوید، ایران خواستار مذاکره با ایالات متحده است، اما میخواهد که تحریمها برداشته شود. نه مرسی!»
باید از ایشان پرسید، توییت او و پاسخ ترامپ در دستگاه محاسباتی او چه نقشی ایفا کرده است.