به گزارش سایت خبری مدارا: جماران نوشت: محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا گفتگویی انجام داده است.
مشروح اظهارات وی را در ادامه می خوانید؛
*جامعه ایران حدود ۱۳۰۰ سال سابقه تدین داشت و مخالفت پهلوی با اعتقادات دینی مردم، باعث ایجاد واگرایی بین مردم و حکومت شده بود که روزبهروز هم افزایش مییافت و در طی سالها هم مردم مبارزاتی را در این خصوص انجام دادند که ابتر ماند؛ از جمله در دوره پهلوی اول که اجبار به کشف حجاب مطرح شد و مردم دست به اقداماتی در مقابل حکومت زدند. در سال ۱۳۵۰ نیز یکی از نقاط اوج اقدامات ضدفرهنگی پهلوی رقم خورد و حکومت اقدام به تغییر تاریخ از شمسی به شاهنشاهی کرد. تمام این موارد روی هم جمع و باعث قیام مردم علیه پهلوی شد. امام(ره) نیز یک چهره کاریزما و استثنائی بود که به سرعت توانست اعتماد مردم را جلب کند و طومار ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی را در هم بپیچید.
* تا پیش از انقلاب ما حتی چراغ نفتی را وارد میکردیم و خودمان نمیتوانستیم بسازیم. اما اکنون در فناوری هستهای، نانو، هوافضا و… جزو ۱۰ کشور نخست هستیم. تمام این پیشرفتها در شرایطی رخ داده که ما درگیر ۸ سال جنگ نابرابر بودیم و ۷، ۸ استان ما شخم خورده بود. حتی زمانی که صدام به ما حمله کرد، عمده کشورها پشت سر عراق بودند. یعنی صدام میگ روسی، سوپر اتاندارد فرانسوی، تانک چیفتن انگلیسی، بمبهای شیمیایی آلمانی و آواکس آمریکایی داشت و کشورهای عربی نیز در کنار عراق بودند. در مقابل ما که در سالهای ابتدایی انقلاب بودیم نه تجربهای داشتیم و نه کشوری پشت سر ما قرار داشت.
*در تمام ۲۰۰ سال قبل از انقلاب و ادواری که حکومتمان تحت سلطه آمریکا و انگلیس بود، هر زمانی که با یکی از همسایگانمان درگیر میشدیم، یک بخش بزرگی از خاک کشور را از دست میدادیم. حتی پهلوی دوم نیز بحرین را داد رفت. دفاع مقدس تنها جنگی بود که یک طرف همه دنیا قرار داشتند و یک طرف ما دستخالی بودیم، اما در پایان این ۸ سال ما یک وجب از خاک کشور را ندادیم. بعد هم که دوره سازندگی آغاز شد. خداوند به درجات مرحوم هاشمی رفسنجانی بیفزاید. در نتیجه دوره سازندگی که ایشان به راه انداخت، ما ظرف ۱۰ سال تمام خرابیهای ناشی از جنگ را بازسازی کردیم.
*ما از زمان جنگ تا کنون، تقریبا در تمام تسلیحات تحریم کامل بودهایم، اما با این وجود به سطحی رسیدهایم که بسیاری از کشورها برای خرید موشک و پهپاد از ما صف کشیدهاند. به تعبیر رهبری، اگر آمریکا و رژیم صهیونیستی به ما حمله نمیکنند، به این دلیل نیست که نمیخواهند. آنها هر لحظه به این نتیجه برسند که میتوانند با حمله نظامی ایران را ساقط کنند، بلافاصله این کار را انجام خواهند داد. پس اگر حمله نمیکنند به این دلیل است که میدانند نمیتوانند. اگرچه هر گونه جنگ احتمالی هزینههای زیادی را برای ما در پی دارد، اما هزینههای که ما به آنان تحمیل میکنیم بسیار بیشتر است.
*امروز حتی کینهتوزترین دشمنان ما نمیتوانند ادعا کنند که ایران وابسته به کشوری دیگر است. اگرچه بسیاری مدعی اند رابطه ایران مثلا با روسیه از چهارچوب استقلال خارج است، اما این حرف ابدا درست نیست. ما با چین و روسیه صرفا رابطه اقتصادی داریم. استقلال ما وقتی خدشهدار میشود که دولت ما تحت تاثیر یک حکومت خارجی شکل بگیرد، در حالیکه اکنون هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند که میتواند بر مراکز قدرت ما تاثیر بگذارد. بنابراین استقلال سیاسی ما کاملا محقق شده است. به علاوه ما در بعد علمی نیز کاملا استقلال داریم و در این شرایط تحریمی، عمده نیازهایمان را خودمان تامین میکنیم.
*اساسا در تمام دنیا حکومتهایی که قدرت خود را از رای مردم میگیرند، دو یا چند حزب قدرتمند دارند که برای کشور برنامهریزی میکنند. ما در کشورمان ۲۰۰، ۳۰۰ حزب داریم، اما همه صرفا در ایام انتخابات دور هم جمع میشوند و یک لیستی میدهند و باز میروند تا انتخابات بعدی. مردم هم شانسی هر موقع به یک فردی از یک جناحی رای میدهند و بعد هم اصلا نمیدانند چه کسی چه کار کرد.
* ما نیز باید تنها در حد ۳ الی ۵ حزب قدرتمند داشته باشیم که هم پاسخگوی مردم باشند و هم برای توسعه کشور برنامهریزی کنند و مردم نیز در هر دوره با توجه به عملکردی که احزاب در دوره قبل داشتهاند، تصمیم بگیرند که به نامزد کدام حزب رای بدهند. در چنین شرایطی دولت سایه هم معنا مییابد. ما در حزب خودمان، جامعه اسلامی مهندسین، در حال تشکیل یک کمیته برای هر وزارتخانه هستیم تا عملکرد دولت را به طور عادلانه بررسی کنند و بر اساس آن به دولتمردان مشورت دهیم.
*در تمام کشورها وقتی یک حزب در انتخابات پیروز میشود، احزاب رقیبش دولت سایه تشکیل میدهد. اما دولت سایه نباید چوب لای چرخ دولت مستقر بگذارد و باید با رصد عادلانه و عالمانه آن، باعث تقویت کشور شود. اگر دولت سایه بخواهد به شیوهای کینهتوزانه دولت مستقر را رصد کند، در حقیقت به انقلاب ظلم میکند. زمانی هم که من در مجلس بودم، بسیاری به من و آقای لاریجانی انتقاد میکردند با اینکه خط فکری دولت با شما متفاوت است، از آن حمایت میکنید. در حالیکه ما این کار را وظیفه خود میدانستیم. دولت سایه مدنظر آقای جلیلی هم اگر کارشکنی نکند و باعث ایجاد دوگانگی نشود، خوب است. در حالیکه اکنون بسیاری سعی دارند بر سر مسائلی مانند پذیرش FATF، فیلترینگ و حجاب دوگانگی ایجاد کنند. یکی میگوید مرگ بر فلانی دیگری میگوید درود بر فلانی.
* ما با مذاکره مخالف نیستیم، کما اینکه در سند چشمانداز ۲۰ ساله نیز بر ارتباط با تمام کشورهای دنیا به غیر از رژیم صهیونیستی تاکید شده است. بنابراین، با تمام دنیا میتوانیم مذاکره کنیم، اما مذاکره نباید از موضع ضعف باشد. نمیشود دشمن پا روی گلوی ما بگذارد و بگوید مذاکره کن. ما نمونههایی از این دست مذاکرات در دنیا داریم که با شکست مواجه شده است.
* اما اگر ترامپ گاو شیرده میخواهد، ما نیستیم. ترامپ تفکر اقتصادی دارد و اهل معامله است و میتوان با او به توافق رسید. ضمن اینکه در آمریکا، هر فردی تنها دو دوره میتواند رئیسجمهور شود و بر همین اساس روسای جمهور این کشور در دور نخست طوری عمل میکنند که بتوانند رای بیاورند و در دور دوم عملکردشان طوری است که نامشان به عنوان ناجی در تاریخ کشورشان ماندگار شود. بنابراین، اینکه گمان کنیم ترامپ مانند دولت اولش با ما رفتار میکند، درست نیست. قطعا او هم خواهان این است که به توافقی با ایران دست یابد، اما ابتدا باید اعتماد ما را جلب کند و سپس هم در صورت انعقاد هر گونه توافقی، ضمانتهای لازم برای اجرای آن را به ما بدهد.
* این را به خود آقای پزشکیان هم گفتهام که آقای عراقچی فردی آگاه به امور و مورد اعتماد مقامات بالاست، اما بهتر است برای پیگیری بخشهای مختلف سیاست خارجی، چند چهره قوی، مشهور در سطح بینالملل و مورد اعتماد نظام را منصوب کند. مثلا آقایان شمخانی و لاریجانی را اکثر کشورها میشناسند و برای پیگیری پروندههای سیاست خارجی مناسب اند.
*آقای شمخانی فرد قدرتمندی است که به اصول مذاکره هم تسلط دارد و گزینه مناسبی است برای اینکه پرونده هستهای را دست گیرد و مجری تصمیمات نظام در این زمینه باشد.
*رهبری تنها دستور دادهاند که پذیرش FATF در مجمع تشخیص مجدد بررسی شود، نه اینکه بگویند FATF باید پذیرفته شود. من خودم موافق پذیرش FATF هستم، اما فکر میکنم به هر حال سایر دوستان که مخالفت دارند هم دلسوز کشور اند. کاری به اینکه برخی در این رابطه المشنگه راه انداختهاند و کفن میپوشند، ندارم. در داخل مجمع واقعا تمام کسانی که در حال بررسی این موضوع اند و نظر میدهد، دغدغه حفظ منافع ملی را دارند.