کد خبر : 801
انتشار : ۱۴۰۰/۱۲/۱۹ - 10:15
دسته‌بندی : اخبار ویژه، اقتصادی
چاپ

انتقاد تند یک اقتصادان از اظهارات رئیسی درباره ریشه کنی فقر مطلق

مرتضی افقه عضوهیات علمی دانشگاه اهواز در اعتماد نوشت:وقتی خبر مقابله 15روزه با فقر مطلق از سوی رییس‌جمهور منتشر شد، حداقل برای من باور نکردنی نبود که مقام مسوولی در شمایل رییس‌جمهور یک مملکت، یک چنین اظهارنظری را درخصوص موضوعات اقتصادی داشته باشد، بدون اینکه متوجه باشد که اساسا موضوع مقابله با فقر یک مقوله کوتاه‌مدت نیست و به زمان کافی و برنامه‌ریزی‌های مدون نیاز دارد.

انتقاد تند یک اقتصادان از اظهارات رئیسی درباره ریشه کنی فقر مطلق

به گزارش مدارا،حتی اگر فرض بگیریم که رییس دولت سیزدهم، آشنایی کافی با موضوع نداشته، اینکه مشاوران و نزدیکان ایشان، اطلاعات کافی را در اختیار ایشان قرار نداده‌اند، قابل قبول نیست. اگر اعلام می‌شد که دولت قصد دارد پروژه مقابله با فقر را آغاز کند، قابل قبول بود، اما اینکه ناگهان اظهار شود طی دو هفته یا یک ماه، قصد داریم، فقر مطلق را ریشه‌کن کنیم، باور کردنی نیست.

ضروری است، این موضوع به‌ طور مستمر در رسانه‌ها مورد ارزیابی قرار بگیرد تا مشخص شود این نوع اظهارات تا چه اندازه با واقعیت فاصله دارند. در گذشته سازمان ملل متحد در یک پروژه ویژه با امکانات بالا، ۱۵ سال زمان دراختیار کشورهای مختلف قرار داد تا از طریق برنامه‌ریزی‌های مستمر فقر مطلق را به نصف برسانند. این پروژه با امکانات بسیار بالا به سرانجام نرسید، چطور ممکن است، کشوری مانند ایران که در شرایط تحریم و سوءمدیریت‌های گسترده اقتصادی قرار دارد، طی ۲ هفته بتواند فقر مطلق را ریشه‌کن کند؟! ظاهرا حتی درک درستی از فقر مطلق نیز در میان دولتمردان وجود ندارد.

برای کاهش فقر مطلق، ۲ گروه هدف اصلی باید در نظر گرفته شود.

نخست گروهی که در سن کار و قادر به کار هستند. برای این گروه باید شغل عزتمندانه و شایسته تدارک دیده شود. یعنی درآمدی که باعث شود فرد نیاز نداشته باشد در ۲ الی ۳ شغل کار کند تا بتواند زندگی حداقلی خود را اداره کند. از سوی دیگر، برای ایجاد شغل نیز باید سرمایه‌گذاری فراهم شود، آن‌هم سرمایه‌گذاری اشتغالزا، چراکه برخی سرمایه‌گذاری‌ها (مانند پتروشیمی‌ها) هستند که شغل زیادی ایجاد نمی‌کنند، بنابراین ایجاد شغل برای افراد متقاضی کار، نخستین مرحله از پروسه کاهش فقر در یک جامعه است.

گروه دوم از جامعه هدف برای مقابله با فقر، رسیدگی به افرادی است که قادر به کار نیستند. چه بچه‌هایی که به سن کار نرسیده‌اند، چه افراد بالای سن ۶۵ سال و چه افرادی که دچار معلولیت ذهنی و جسمی و… هستند. این دسته از افراد باید ذیل حمایت‌های دولتی قرار بگیرند تا از دام فقر مطلق رهایی پیدا کنند.

البته باید توجه داشت مقابله با فقر، یعنی رهنمون شدن افراد به یک زندگی عزتمندانه، نه آن‌گونه که مسوولان تصور می‌کنند دسترسی افراد به یک نان بخور و نمیر. تعریف فقر در دنیای جدید تغییر کرده، بنابراین راهبردهای مقابله با فقر با گذشته متفاوت است.

  این روند به اندازه‌ای پیچیده است که اگر آقای رییس‌جمهوری تا پایان دوره ریاست‌جمهوری خود (۴سال) برنامه‌ریزی و کار بکنند و دولت بعدی هم همین تلاش‌ها را ادامه دهد، باز هم نمی‌توانند حتی بخشی از فقر مطلق را کاهش دهند. فراموش نکنید، براساس آمار وزارت کار در دولت روحانی، از ۸۰ میلیون ایرانی، بیش از ۶۰ میلیون نفر مشمول دریافت سبد حمایت معیشتی بوده و فقیر محسوب می‌شوند. این آمار را بسیاری از نمایندگان اصولگرا نیز تایید کرده‌اند، بنابراین اگر رییس‌جمهوری بتواند ۲۰ الی ۳۰درصد این آمار را از زیر خط فقر نجات دهد، قابل قبول است.

در شأن رییس‌جمهوری کشوری با فرهنگ مانند ایران، نیست که اظهارنظری را مطرح بکند که حتی افراد غیرکارشناس نیز متوجه اشتباه بودن آن بشوند. امروز حتی یک دانش‌آموز می‌داند که مساله فقر یک منشور چندوجهی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و… است و برای مقابله با آن باید برنامه‌ریزی‌های مدون و چندوجهی تدارک دیده شود. ‌

ای کاش آقای رییس‌جمهوری اعلام می‌کردند که دولت قصد دارد به سرعت روند مقابله با فقر مطلق را آغاز کند و امیدوار است تا در کوتاه‌ترین فرصت ممکن بتواند، بخش قابل‌توجهی از آن را مهار کند. این اظهارنظر بیشتر به منطق و عقلانیت نزدیک بود تا مقابله ۱۵روزه با فقر مطلق…

اخبار مرتبط:
یوسفیان‌ملاء: حقوق ۱۰ میلیونی، مشکل معیشتی کارگر را حل نمی‌کند
یوسفیان‌ملاء: حقوق ۱۰ میلیونی، مشکل معیشتی کارگر را حل نمی‌کند

تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: حقوق 10 میلیون و 300 هزار تومانی، نه تنها مشکل معیشتی کارگر را حل نمی کند بلکه بر مشکلات کارفرما نیز می افزاید، نتیجه آن بحران نیروی انسانی در واحد های تولیدی خواهد بود.

بازار کساد است؛ شاهد تعطیلی واحد‌های صنفی میوه فروشی هستیم؛ میوه فروش دیگر نمی‌تواند مثل گذشته کاسبی کند
بازار کساد است؛ شاهد تعطیلی واحد‌های صنفی میوه فروشی هستیم؛ میوه فروش دیگر نمی‌تواند مثل گذشته کاسبی کند

کارگر گفت: کمبودی در بازار میوه نداریم و در برخی از موارد عرضه بیشتر از تقاضا بوده است. تقاضا خیلی کمتر از عرضه است. هر سال در همین زمان، کسادی بازار اتفاق می‌افتد. مردم اولویت‌های دیگری دارند که چندان به میوه توجه نمی‌کنند. امسال هم ماه رمضان و عید همزمان شده و توجه‌ها به میوه کمتر شده است. امسال کسادی بازار فراتر از سال قبل است. مسلماً افزایش قیمت‌ها هم بی تأثیر نیست، اما علت اصلی هم نیست.

نماینده مجلس: ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشورمان در حوزه مالی به سمت ارز و طلا رفته‌اند؛ یعنی علناً از حوزه تولید خارج شده‌اند
نماینده مجلس: ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشورمان در حوزه مالی به سمت ارز و طلا رفته‌اند؛ یعنی علناً از حوزه تولید خارج شده‌اند

یک عضو کمیسیون اقتصادی گفت: ، حذف ارز نیما با هدف کنترل رانت موضوع مهمی بود، ولی این حذف نیما باعث شد که ما بازار ارز را از دست بدهیم. بنابراین هدف آقای همتی در بحث کنترل ارز نیما هدف خیری بود ولی منجر به از دست دادن مدیریت بازار ارز و باعث افزایش مشکلات اقتصادی شد.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق محفوظ است